Energetska salata

Za sve vas koji niste ljubitelj kuhinje ili nemate dovoljno vremena za pripremu obroka, za sve one koji žive ubrzan životni stil i umesto fast-fooda ipak bi gricnuli nešto zdravo, lagano, nutritivno bogato a kalorijski slabo, ova salata je fantastičan izbor. Osim toga, možete je pripremiti i držati u frižideru i dva dana, a i nositi sa sobom gde god da krenete.Voleće je i deca pa vam savetujem odmah da prpremite veću količinu. Savršen je za vruće letnje dane ali postoji i zimska varijanta, slede obe verzije ove zaista energetske bombe! Od sastojaka vam je potrebno sledeće:

Letnja energetska salata:

Zimska energetska salata:
Kako bi se leća ili sočivo lakše skuvalo, savetujem da ga potopite preko noći u vodu ili najmanje 30 minuta a potom isprati i skuvati u slanoj kipućoj vodi.Procediti sočivo i ostaviti da se ohladi a u međuvremenu očistiti i pripremiti ostale namirnice na sledeći način:

Ukoliko pravite letnju varijantu, važno je osetiti svežinu, hrshavost i lakoću. Zato na krastavac i avokado nakon seckanja na sitnije kockice iscedite malo limete. Luk isecite na što tanje trakice kako bi bio lakši za žvakanje i varenje, pa ga stavite u posudu sa hladnom vodom. Voda će sprečiti da luik oksidira i izvući iz njega onu ljutinu od koje idu suze na oči. Kad se sočivo ohladilo, sjedinite sve sastojke. Sad je vreme za svežu narandžu koju je potrebno naravno prvo očistiti od kore ali i bele opnice tako da dobijemo nežnu sočnu pulpu koju dodajemo ostalim sastojcima. Ostalo je još sve to začiniti.

Dressing za salatu napravite od soka jedne ili pola naranže, zavisno od ukupne količine salate. U sok dodajte po želji so, biber šareni, maslinovo ulje, dijon senf. Sve sastojke dobro izmešati i preliti preko salate. Po vthu ukrasite listićima mente.
Zimska verzija ove fantastične salate ima za cilj da vam da dovoljno snage i energije ali i da vas okrepi, ugreje i poboljša cirkulaciju. Nakon što ste pripremili sočivo koje ste predhodno ostavil da stoji preko noći ili bar tridesetak minuta u vodi, a potom procedili, isprali, zatim skuvali i ohladi, dodajete i ostale namirnice sledećim redom. Prvo iscekajte na tanke trakice luk i stavite ga u posudu sa hladnom vodom dok pripremate sledeće sastojke. Stabljiku celera iseckajte na kockice, crvenu ukiseljenu pečenu papriku na trakice, zatim naribajte mrkvu. Procedite luk i sjedinite sve sastojke koje ste iseckali zajedno sa sočivom. Očistite svežu narandžu od kore i bele opnice tako da dobijemo nežnu sočnu pulpu koju dodajemo ostalim sastojcima. Zatim usitnite dosta peršuna, puno peršuna za one koji se osećaju malaksalo ili imaju lošu cirkulaciju. I za kraj, salatu začinite dressingom koji pripremate ceđenjem jedne narandže u čiji sok dodajete so, šareni biber, maslinovo ulje i sok jednog limuna.
Ova salata je idealna kao glavni obrok ali i kao dodatak drugim jelima. Ja je volim kombinovati sa lososm. Što je češće budete jeli, manje ćete žudeti za grickalicama jer će vam telo biti snažno i sito!
Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.