Losos

Jedna od definitivno najpopularnjih namirica na svetu.
Njegovo veličanstvo iz porodice plavih riba i hladne vode – LOSOS!

Ako se pitate zašto sam baš pored toliko raznolikog podvodnog sveta ribe izabrala baš njega-lososa, odgovor je vrlo jednostavan. Prvo jer je lako dostupan, brzo se priprema, postoji bezbroj recepata koje sam sasvim sigurna da svako može pripremiti. Losos je svestrana namirnica – riba slaže se sa svom hranom. Privlačan je i onima koji nisu ljubitelji ribe. Odličan za sve koji vode računa o telesnoj težini, i oni koji žele oslabiti (100 grama lososa sadrži samo 200 kalorija) što je sasvim dovoljno da se osećate siti duže vreme. Losos neće uzrokovati nagle promene nivoa šećera u krvi koje mogu povećati rizik od nastanka žudnje za grickalicama. Osim što je nutritivno izvanredan, poboljšava zdravlje kostiju, funkciju mozga. Omega 3 masne kiseline smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, samim tim hipertenzije i srčanog udara.

Losos sadrži triptofan koji ima blago sedativno svojstvo, što pozitivno utiče na kvalitet sna.

Poboljšava raspoloženje, ublažavaju anksioznost i stres tj snižava kortizol a povećava serotonin hormon srecće. Pa zašto onda ne bi zamenili jednu tableticu za smirenje komadom sočnog grilovanog ili pečenog lososa?

LOSOS ZA DUŠU PREPORUČUJEM BAR 2X SEDMIČNO

Izbor dobrog komada lososa

Za početak važno je izabrati odgovarajući komad ove ribe. Kao i ostala riba i losos je lako kvarljiv, zato izbegavajte losos loše teksture, čije se meso lako razdvaja, blede boje i naravno neprijatnog mirisa. Takav losos sasvim sigurno nije za jelo. Kada je u pitanju smrznuti losos, kad se odmrznuo, potapkajte ga ubrusom kako bi upio višak vode. Kao što sam na početku napomenula, dobro se ljubi sa gotovo svim namirnicama. Ipak, lično mi bude žao kad vidim obrok lososa, utopljenom u pola litre vrhnja za kuvanje. Takav obrok vas odmah „zabetonira“ narednih nekoliko sati, sam losos izgubi nutritivnu vrednost, a masnoće iz vrhnja preovladaju. Na kraju više to bude vrhnje sa lososom nego sam losos.

Umak

Losos je nežne strukture, pa ga u takvom umaku i treba pripremati. Nežnom roze ili zelenom umaku na bazi paradajza, s malo kopra ili seckanih kapara, pa čak i ako želite beli umak neka to bude neki lagani jogurt sa krastavcem.
Uz losos dobro idu i menta, ren, vlasac, kuvana ili poširana jaja. Malo klasičnija varijanta su različiti pirei, pored krompira tu je pire od graška, boba, celera ili batata.

MARINIRANI LOSOS
za sve koji vole slatko slanau kombinaciju, za sve koji nisu vešti u kuhinji ili nemaju vremena za kuvanje ovo je idealan recept.

U posudu ili celofan vrećicu za hranu umešajte sledeće sastojke:

Priprema:
Losos kratko marinirajte u navedene sastojke, dopustite mu da upije sve arome. Zatim ga izvadite iz marinade i stavite na zagrejan tiganj predhodno podmazan uljem od kokosa. Važno je da koža lososa bude na dnu tiganja a zatim prelite marinadom u kojoj je losos odležao.Poklopite tiganj poklopcem i pecite na tihoj vatri. Kod lososa je važno da se ne prepeče kako se ne bi presušio, već da ostane mekan i sočan.
Za razliku od ostalih riba, losos ima jedan specifičan, bogat i pun ukus i miris, i u ovoj marinadi, sjajno će se sljubiti sa svim sastojcima.

Losos je sinonim za nešto posh, pa se često služi kao kanape uz dobru porciju kavijara i uz nezaobilaznu čašu šampanjca – MY WAY

Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.