Hrana koja podiže nivo energije

Sasvim sam sigurna da svako od nas u nekom trenutku dana ima potrebu da „napuni baterije“ jer oseća da energija u telu opada a snaga ponestaje. U ovakvim situacijama svima nam je potreban najbrži „punjač“ koji će nas vratiti u život. A takva vrsta „punjača“, kako bi telo moglo pravilno da funkcioniše, nije ništa drugo nego adekvatna hrana koja će mu davati energiju.

Namirnice koje podižu energiju

Postoje namirnice koje su prirodni podizači energije, koji razbuđuju organizam, daju mu nužan elan, povećavaju koncentraciju i nemaju štetne posledice na zdravlje. Ima ih dosta, a ja sam za vas izabrala TOP 5 namirnica lako dostupnih, brzo delotvornih, a prvenstveno zdravih.

Kafa

Definitivno prvo mesto i jedna od najbržih, najdelotvornijih podizača energije i bolje koncentracije nije KAFA! Varate se ako ste prvo pomislili na kofein iz kafe! Ona prva jutarnja kafa svakako da ima razbuđujući efekat, ipak to dejstvo je kratkotrajno i već oko podne koncentracija i snaga padaju, dolazi do pospanosti pa telo traži joškofeina.Onda sledi druga kafica ili neka čokoladica, odnosno trazi nam se još više i više kofeina,telo postaje ovisno i što ga više unosimo više nam ga je potrebno. Osim toga svi smo svesni posledica prevelike količine kofeina u našem organizm, zar ne!
Zato KOFEIN ili KAFA NISU PRIRODNI REGENERATIVNI STIMULANSI ENERGIJE!

1. MATCHA PRAH

Na prvo mesto kao prirodni podizač energije stavila bih MATCHA PRAH – sjajna alternativa kafi! Ovaj fin, nežan prah se dobija od samlevenih listova zelenog čaja, te je puno jači od uobičajenog čaja. Matcha razbuđuje i popravlja koncentraciju jer sadrži kofein ALI ne izaziva ubrzan rad srca niti visok krvni pritisak. Čak suprotno, katehini (antioksidantni) u macha prahu prirodno snižavaju krvni pritisak! Osim toga ispijanjem šoljice matche raspoloženje raste, pamćenje jača, snižava se loš holesterol i šećer u krvi, ubrzava metabolizam pa samim tim i reguliše telesna masa.

2. VITAMIN C

Vitamin C u bilo kom obliku pa čak i onaj šumeći od 1000ml će vam vrlo brzo vratiti energiju na maksimum. Naravno da je sveže voće i povrće mnogo bolji izbor i ako bih morala da izdvojim nešto od toga, bila bi to definitivno narandža ili mandarina. Ove dve voćke su savršena hrana za podizanje raspoloženja i energije, naročito kada se osećate usamljeno i kada vam nedostaje sunca. Narandže će vas ispuniti toplinom poput sunčeve svetlosti. Recept za energetsku salatu od narandže možete pogledati u RECEPTI ZA TELO

3. KRASTAVAC

Ako patite od hroničnog umora i konstantnog nesdostatka energije, neka sveži KRASTAVAC bude deo vašeg svakodnevnog obroka. Sveži sok od krastavca u kombinaciji sa đumbirom i mentom doslovno će vam napuniti baterije na maksimum! U RECEPTIMA ZA TELO nudim vam jednostavan fantastičan predlog za osvežavajući obrok od krastavca.

4. MAGNEZIJUM

Prehrana siromašna magnezijumom, kao i nedostatak ovog minerala u organizmu dovodi do umora, anksionznosti,depresiji, grčenju mišića i mnogim drugim oboljenjima.MAGNEZIJUM je mineral važna za život, bez kojeg naš organizam ne bi mogao funkcionisati.Zato prekontrolišite nivo ovog dragocenog minerala u krvi, čija je preporučena dnevna dozaza odrasle između 310 i 420 miligrama.A kroz ovih nekoliko namirnica možete podarit svom organizmu ovaj, za zdravlje neophodan mineral:

5. RUZMARIN

Osim što je omiljeni začin mnogim jelima, RUZMARIN ima fantastičan učinak na podizanje energije, poboljšanje raspoloženja, pamćenja i koncentracije.Za brzi učinak dovoljno je da u toku dana popijete čaj od ruzmarina ili jednostavno stavite nekoliko kapi ulja ruzmarina na grudi i umasirajte kružnim pokretima.Takođe dobro je imati ovu svemoćnu biljku u blizini i povremen mirisati za optimizam, jačanje samopouzdanja, smirenost i koncentraciju.

Onog trenutka kada naučimo da biramo korisno gorivo za naše telo, energiju a ne usisivače energije, tada će i rezultat u svakom smislu biti vidljiv.

Irina Brajčić
Edukator zdravlja
irina-brajcic-nutricionista
Blog
Irina Brajčić

Yin & Yang ishrana

Šta drugi misle o našem izgledu nije bitno.Bitno je zdravlje našeg tela, bitna je radost u našem srcu.Da li i vi tako mislite? Sasvim sam

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Vaša sudbina nije vaš DNK

Jesmo li produkt svoje okoline ili svojih gena? Imate gene sa kojima ste rođeni. Sa druge strane, životni stil, uticaj okoline, telesna i duhovna nega,

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Hrana za optimizam

Po definiciji reč OPTIMIZAM znači „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspešan ishod nečega“ Osećanje optimizma je direktno povezano sa našim mentalnim, emocionalnim i

Read More »
Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.