Vaša sudbina nije vaš DNK

Jesmo li produkt svoje okoline ili svojih gena?

Imate gene sa kojima ste rođeni. Sa druge strane, životni stil, uticaj okoline, telesna i duhovna nega, utiču sasvim sigurno mnogo više nego sami geni koje ste prirodno nasledili. Možda ne možete promeniti boju kože, ili očiju. Ne možete ni menjati vašu biološku porodicu, niti način na koji ste odgojeni. Ono što sasvim sigurno možete sad i odmah je promeniti životni stil. Promeniti vašu sudbinu. Od vas zavisi i kakvog ćete zdravlja biti. Mnogi kažu kako su neke bolesti nasledne. Velika većina misli da ako je neko u njihovoj porodici na primer imao šećernu bolest, osteoporozu, demenciju i slično, da će istu i naslediti. I to je tačno! Vrlo je moguće da je dobijete, samo ako vi to želite. Da budem jasnija, samo i jedino ukoliko šikrokih ruku prigrlite i prisvojite to uverenje da ćete oboleti. Svojim mislima da ćete naslediti neko od oboljenja urezanih u porodičnom stablu vi direktno prizivate i svesno se pripremate da obolite. I ako to ne želite.

“Moja mama i baka su imale konstantne mogrene. Verujem da i ja mogu dobiti isti i to me mnogo plaši. Ja NE želim da obolim od te bolesti.”

Primetite ovu izjavu jedne mlade devojke. Prvo, ona je već u mislima obolela. Naš um radi po principu present tensa, ili sadašnjeg trenutka. On ne prepoznaje juče, ne razume sutra, već funkcioniše isključivo u sadašnjem trenutku. Takođe naš um ne prepoznaje negaciju. U ovom slučaju ne prepoznaje “NE”. Što govori da ova devojka nesvesno ”želi” i time šalje signal svom umu koji preuzima informaciju i obavlja zadatak koji je dobio, a koji registruje kao želim da obolim … želim … obolim… želim… obolim…

Zastrašujuće zar ne!? Na žalost nesvesno, to najčešće i radimo.

Unapred se pripremimo i prihvatimo sva ona nasledna oboljenja koja godinama sa generacije na generaciju prenosimo, kao neku antikvitetnu vrednost. Užas!

Isto tako važi i za osobe koje nemaju apsolutno nikakve predispozicije da obole od neke nasledne bolesti. A ipak obole. Sami stvore idealan teren za razvoj mnogobrojnih bolesti. U tome im naravno pomaže stres, vrlo često i uticaj okoline, ishrana, a svemu tome se pridruže i neki od poroka (alkohol, cigarete…) Svi ovi i mnogi drugi spoljašnji faktori nekad imaju veću moć da aktiviraju i najzdraviji gen, nego onaj koji ste prirodno nasledili sa predispozicijom za oboljenje od nasledne bolesti.

Ono što želim reći je da, vaši geni stoje tu, vaš DNK ne možete niti dodati niti oduzeti. Ali možete da čuvate vaš um i telo tokom celog vašeg života od konstantnog uticaja štetnih faktora. Možete menjati životni stil, možete promeniti način ishrane, možete odbaciti poroke, dodati telesnu i umnu aktivnost. Ovakvim načinom života možete uticati na vašu sudbinu i biti njen režiser.

Život je kratak da ga trošimo na pogrešne stvari. A to kasno shvatimo.
Živeti nije isto što i imati život.

Irina Brajčić
Edukator zdravlja
irina-brajcic-nutricionista
Blog
Irina Brajčić

Vaša sudbina nije vaš DNK

Jesmo li produkt svoje okoline ili svojih gena? Imate gene sa kojima ste rođeni. Sa druge strane, životni stil, uticaj okoline, telesna i duhovna nega,

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Hrana za optimizam

Po definiciji reč OPTIMIZAM znači „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspešan ishod nečega“ Osećanje optimizma je direktno povezano sa našim mentalnim, emocionalnim i

Read More »
Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.