Yin & Yang ishrana

Šta drugi misle o našem izgledu nije bitno.Bitno je zdravlje našeg tela, bitna je radost u našem srcu.
Da li i vi tako mislite? Sasvim sam sigurna da je većini ženske populacije izgled na prvom mestu. Mnoge misle da to prvo mesto pripada deci, koja su ipak važnija. Dele ga karijera, novac… ma ima dosta toga što bi stavili na prvo mesto. Ali ni dopadljiv izgled, ni uspešnu karijeru, pa ni decu, ne bismo imale da nije zdravlja. Zato, bih ipak zdarvlje našeg tela i radost u našem srcu, stavila na prvo mesto. Istina je da svaki i najmanji disbalans u organizmu remeti naš dan i san.
Da zdravlje na usta ulazi čuli smo nebrojano puta. Nego, šta se podrazumeva pod “zdravo”? Da li je to kvalitet namirnica? Način na koji su pripremljene?
Proporcionalnost u količini i kvalitetu onoga što nam je u tanjiru podrazumeva zdravu ishranu. To je Yin & Yang ishrana.
Yin & Yang ishrana ne podrazumeva brojanje kalorija ili klasifikaciju namirnica prema nutritivnoj vrednosti. Ne podrazumeva čak ni odricanje određenih namirnica, niti njihovo potpuno izbacivanje. Yin i Yang ishrana predstavlja stil ishrane, a koji vremenom postaje i stil vašeg života.
Ovaj stil ishrane podrazumeva proporcionalno, umereno i balansirano kombiovanje hrane. Ovde se gleda celokupno dejstvo hrane na organizam. Možemo se igrati bojama, mirisom teksturom i temperaturom hrane. Važno je samo da u tanjiru bude podjednaka količina Ying : Yang namirinica. A da bi lakše razlikovali koje su namirnice Ying, a koje Yang evo objašnjenje.

YIN namirnice su blagog, slatkastog ukusa. One su osvežavajuće, umirujuće. Yin hrana pripada godišnjem dobu leto. To je hladna hrana. Yin je So.

YANG namirnice su jakog ukusa, pikantne. Yang hrana pripada godišnjem dobu zima, te je zato kaloričnija od Yin hrane. Vruća i topla. Yang je Biber.

Yin tip osobe

Ali, ako stalno osećate umor, imate manjak energije, lošu koncentraciju. Teško se budite, a što bi rekli “zdravi ste ko dren” ali i dalje osećate da ne funkcionišete 100%. Znači da vam nedostajeviše Yang hrane. Odnosno vi ste Yin tip osobe i trebali bi jesti energetski jaču hranu, više mesa i ribe, a manje soli. Preporučuje se crni čaj. Yin tip se prepoznaje i po niskom krvnom pritisku. Često im je hladno, skloni su prehladama. Ovaj tip voli tople napitke i ne može bez slatkisa.

Yang tip osobe

Yang tip osobe se prepoznaje po njihovoj neverovatnoj energičnosti, dinamičnosti, ali i emocionalnoj osetljivosti. Yang osobe pričaju glasno. Imajuizraženugestikulaciju. Ovaj tip se čestoznoji, crveni u licu, imatalasevrućine. Čestosužedni, vole hladnenapitke. Yang osobe bi trebale u svojojishraniimativiše Yin hranekoja je lagana, hladna, niskokalorična. Ovaj tip bi trebaojestivišepovrća a manje mesa. Zeleničaj se preporučuje. Savetuje se izbegavanjealkohola, kaoiprevelikekoličinekofeina.

Yin i Yang stil ishrane veruje da ishrana i izbor namirnica može uticati na razna psihosomatska stanja kao i na vitalnost i vitkost celog organizma. Zato se kao antistresni obrok preporučuju namirnice koje pripadaju elementu zemlje.  A tu spadaju zeleno povrće, jabuke, kruške, ili namirnice koje pripadaju YIN grupi.
Za gubitak viška kilograma, najbolje je kombinovati ne više od dve vrste namirnica po obroku, odnosno jednu iz grupe Yin i jednu Yang namirnicu. Ovde je takođe važno koristiti male tanjire, zdelice. Na taj način, tanjir će i dalje izgledati pun, a vi ćete pojesti manje količine. Bićete siti i vitki.

YIN NAMIRNICE

YANG NAMIRNICE

Evo nekoliko jednostavnih predloga za kombinovanje Yin & Yang hrane:

Jagode sa crnom čokoladom su odličan izbor. Ali ako uz to dodate čašu crnog vina, nastaje disbalans. Dodavanjem badema vraćamo se u ravnotežu. Uz laganu muziku (kao YIN simbol) i mirišljavu sveću (YANG simbol) ugodjaj je potpun.
Vruća kafa sa hladnim sladoledom je još jedna balansirana kombinacija.
Hleb spada u neutralnu grupu. Tako da sendvič sa avocado namazom i komadom dimljenog lososa može biti veoma lagan i hranjiv obrok. Ali ako na to dodate jaje, trebali bi ubaciti i nešto Yin. Na primer krastavac.
Za ljubitelje kompota skuvajte Japansku jabuku (oljuštite koru) Kad voda proključa dodajte cimet i limun po želji. Obavezno ostavite u frižider da odstoji bar polasata. Odličan niskokaloričan a osvežavajući desert.
Macha powder, je vrsta zelenog čaja. Koristi se kao dodatak palačinkama i mnogim drugim jelima. U Japanu je najpopularniji Macha sladoled: 250ml mleka zagrejati zajedno sa 2 kašike šećera (nerafinisanog smedjeg šećera ili kokosovog šećera) i 2 kašike Macha prah. Ova smesa ne sme dostići tačku ključanja pri zagrejavanju. Kad se smesa sjedini, ostaviti u frižider da se ohladi. Smesu držati u staklenoj ili keramičkoj posudi. U međuvremenu umutiti 250ml slatke pavlake. Sve sastojke sjediniti, dobro homogenizovati i ostaviti u zamrzivač da se stegne. Nakon 45 minuta izvadite sladoled iz zamrzivača, promešajte i vratite u zamrzivač još dva sata.
Voće je blagodet za organizam, ali samo ako se pravilno konzumira. Naš organizam najlakše vari voće, a njegove hranjive sastojke najbrže apsorbuje. Zato je zlatno pravilo da se voće jede u jutarnjim časovima, odnosno na prazan stomak. U suprotnom dolazi do fermentacije hrane u želudcu. Hrana se teško vari a vi imate nelagodan osećaj. Voće je najbolje jesti 30 minuta pre obroka ili 2 sata posle obroka. I još jedno važno pravilo balansa: citrus voće jedite zasebno, ne mešajte ga sa drugim voćem. Citrus voće brže fermentira u želudcu od ostalog voća, te može nastati nelagodnost u želudcu.
Zeleni, čaj od jasmina ili neki drugi čaj sa malo meda je takodje dobar izbor posle obroka, ali samo u slučaju ako se desert preskoči.
Ukoliko ipak želite da pijuckate neko pićence dok smireno gustirate svoj balansiran obrok, odlučite se za vino. Nikako vodu, gazirane ili neke druge voćne sokove i hladne napitke. Oni će usporiti metabolizam, a to je jedan od najčešćih razloga nakupljanja viška kilograma. Ne samo to, već ćete imati osećaj nadutosti. Još ako ste obukli neku usku strukiranu odeću, moraćete držati uvučen stomak sve vreme. Ali uživanje u čaši vina pomoći će probavu. Ipak, ne zaboravite da je i alkohol kaloričan ako se pretera.
Ako nemate nikakvih ozbiljnih zdravstvenih tegoba, nema ni izgovora da ne promenite vaš jelovnik i način na koji jedete. Neka to bude balansirano i kraljevski! Jednostavno, zar ne?
Irina Brajčić
Edukator zdravlja
irina-brajcic-nutricionista
Blog
Irina Brajčić

Yin & Yang ishrana

Šta drugi misle o našem izgledu nije bitno.Bitno je zdravlje našeg tela, bitna je radost u našem srcu.Da li i vi tako mislite? Sasvim sam

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Vaša sudbina nije vaš DNK

Jesmo li produkt svoje okoline ili svojih gena? Imate gene sa kojima ste rođeni. Sa druge strane, životni stil, uticaj okoline, telesna i duhovna nega,

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Hrana za optimizam

Po definiciji reč OPTIMIZAM znači „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspešan ishod nečega“ Osećanje optimizma je direktno povezano sa našim mentalnim, emocionalnim i

Read More »
Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.