Zašto jedemo i čemu nam hrana služi?

Najčešći odgovor je da bi preživeli i zato što smo gladni.Ponekad su naše telo i um neusklađeni pa osećamo glad kada nam hrana zaista nije potrebna. Mnogo je drugih razloga zbog kojih jedemo i to na nesvesnom nivou. Jedemo iz dosade, zavisnosti, kada nam proradi neki emocionalni okidač, jedemo kada je hrana oko nas, jedemo jer nas mami izgled ili miris hrane itd.

Ishrana je postala aktivnost koja je često daleko od same gladi

Velika većina ima apsolutno disfunkcionalnu vezu sa jednom od osnovnih stvari u životu – sa ishranom. Svima je jasno da bez hrane ne bi preživeli dugo. Hrana je naše gorivo. Ali od vrste, kvaliteta goriva zavisi koliko energije ćemo imati odnosno koliko ćemo biti vitalni, zdravi, biti u životu.

Budite realni i primetite kakav je vaš odnos sa hranom

Trudimo se da kontrolišemo ishranu dijetom, to kratko traje a zatim sve opet po starom. Na svakom koraku nam je dostupna brza raznovrsna hrana, na oko i miris primamljiva, a nutritivno siromašna. I baš iz tog deficita nutritijenata koji su nam potrebni, brzo osetimo glad nakon takvog obroka pa nastavljamo još više da jedemo. Onda se to ispolji na našem fizičkom izgledu pa i zdravstvenom stanju kao i emocionalno, gubimo samopouzdanje. Bacamo se na razne dijete,a onda nakon nekoliko uspešno izdržanih dana gladovanja, i par izgubljenih kilograma vraćamo se ponovo na staro i tako se vrtimo u krug, samopouzdanja je sve manje a kilograma više. Brinemo o izgledu i nesvesno narušavamo zdravlje, kako mentalno tako i fizičko.

Kako izaći iz ovog kruga?

Onog trenutka kada naučimo da biramo korisno gorivo za naše telo, energiju a ne usisivače energije, tada će i rezultat u svakom smislu biti vidljiv.
Zato trebamo imati pravu sliku, pravo uverenje o tome ZAŠTO JEDEMO I ČEMU NAM HRANA SLUŽI!

Sve što jedete postaje vi!

Svaka ćelija vašeg tela nastoji da uzme hranjive sastojke iz namirnica koje jedete. Ukoliko ih nema, ćelija će vapiti za novom količinom hranjivih sastojaka sve dok ne zadovolji svoje nutritivne potrebe.Još gore, ako hrana koju jedete ne samo da nema nutritivne sastojke potrebne ćeliji, već je i nezdrava, ćelija će se dodatno boriti protiv tog otrova u cilju da preživi. Ono što je ključno jeste da osvestite šta se dešava u vašem telu kada uzimate određenu vrstu hrane. Da prepoznate direktnu povezanost vaše ishrane sa vašim mentalnim, emotivnim i telesnim stanjem. Da prepoznate kako hrana koju jedete utiče na vaše misli i ponašanje.
Kada osetite glad, ne dozvolite da vam ruka poleti na prvo na šta stigne. Ukoliko pomislite da ste gladni, zastanite na tenutak i zapitajte se KOJA JE VRSTA GLADI U PITANJU?

Različite vrste gladi

Postoje različite vrste gladi, i ne znači svaka od njh da je vašem telu potrebna hrana! Važno je prepoznati koja je glad u pitanju, da li je to:

Umna glad – tradicionalna glad koja vam govori “vreme je za obrok“ jer je to uobičajeno vreme kada se jede (doručak, ručak, večera).

Emocionalna glad – vreme da nahranite vaše emocije, trenutak kada se osećate tužno ili srećno, odnosno kada u mesto da prepoznate i rešavate odnos sa emotivnim stanjem u kojem se u datom trenutku nalazite, vi ga rešavate određenom “hranom” koja u datom trenutku smiruje određenu emociju, potiskuje je ali ne rešava
Nedostatak energije – je najčešće umor ali ne i glad.
Žeđ nije glad – često pomislimo da smo gladni, ali ako popijemo čašu sveže vode i pričekamo oko 30min, primetićemo da smo bili žedni, a ne gladni.
Aktivnost zvana žvakanje – Žvakanje je prirodno urođena potreba. Ovo se često odnosi na one koji ne pričaju puno, provode dosta vremena ćuteći te imaju prirodnu potrebu posleo dređenog vremena za žvakanje, odnosno otvaranjem usta pomeranjem mišića žvakača.
Ima još dosta različitih vrsta gladi, ovo su najčešće. Zato, kada pomislite da ste gladni, proverite prvo šta se događa u vašem umu, telu, emocijama, da mislite na hranu. Ako zaista otkrijete da je to prava glad, pažljivo birajte šta ćete uneti u vaše telo. Nemojte jesti prvo šta vam dođe pod ruku. Dajte sebi vremena da osetite i vidite, zamislite kako će se hrana distribuirati kroz vaše telo, kako ćete se posle te hrane osećati i kako će ta hrana uticati na vaš probavni sistem. A najvažnije koje koristi će vaše telo, organi imati od te hrane?

Jer na kraju sve se vrti oko hrane. Da li ćemo biti zdravi, srećni i živeti u izobilju zavisi isključivo od načina na koji se hranimo kao i od naše kuhinje. Ne dozvolite da vaše emocije i misli budu vaš glavni kuvar. Hranite telo, a ne emocije.

Irina Brajčić
Edukator zdravlja
irina-brajcic-nutricionista
Blog
Irina Brajčić

Vaša sudbina nije vaš DNK

Jesmo li produkt svoje okoline ili svojih gena? Imate gene sa kojima ste rođeni. Sa druge strane, životni stil, uticaj okoline, telesna i duhovna nega,

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Hrana za optimizam

Po definiciji reč OPTIMIZAM znači „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspešan ishod nečega“ Osećanje optimizma je direktno povezano sa našim mentalnim, emocionalnim i

Read More »
Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.