Zašto loša hrana ima dobar ukus?

Ovo uverenje postoji godinama i nije ga lako razbiti. Da li loša hrana ima bolji ukus i zašto je u prednosti u odnosu na zdravu hranu? Pročitajte ovaj članak da biste otkrili ovo pitanje i saznali kako mežete da živite zdraviji način života bez odustajanja od ukusa.

Svi volimo ukusnu hranu

Ali nije baš sva ukusna hrana i zdrava. Dok zdrava hrana ponekad ima loš ukus, štetna hrana često ima vrlo primamljiv ukus. Na primer, pomislite da kuvate brokoli na pari. Verujem da već na samu reč brokoli mnogi zakolutaju očima, a da ne govorim o aromi koju ova prekrasna zelena biljka pušta tokom kuvanja.Sasvim sam sigurna da taj miris ni malo nije primamljiv kao što miriše vruć pomfrit ili hot-dog na primer.

A zašto je to tako?

Opravdano možemo reći da to nije naša krivica. Naučno je dokazano da naš mozak sporije procesuira informacije o tome koliko je hrana zdrava, a brže obrađuje informacije o tome koliko će ona biti ukusna i upravo je to jedan od razloga zašto radije biramo nezdrave a na miris i ukus primamljive namirnice. Biramo nezdrave opcije jer mozgu predugo treba da procesuira informaciju da nešto nije zdravo. Zato je važno birati hranu na svesnom nivou i dat mozgu vremena da se uključi u proces odlučivanja o tome šta ćemo pojesti.Jer mi smo se možda već odlučili za čips na prmer, a mozak još nije procesuirao da se radi o nečem nezdravom.

Druga stvar koja lošu hranu čini neodljivom jesu so i šećer, prženje i veštački ukusi koji obavljaju najveći deo tog posla.

Stimulansi, pojačivači ukusa daju hrani neodoljivost i vrlo lako mogu izazvati zavisnost.

Aditivi u tako ukusnoj hrani oslobađaju dopamin i hemijski neurotransmiteri šalju signale zadovojstva našem mozgu koji kaže:

„Osećaj je sjajan, hajde još malo…


To je biološki odgovor našeg tela koji nam kaže da smo jeli stvari koje su nam potrebne. I to je ok sve dok znamo na vreme da se zaustavimo.

Međutim, aditivi u brzoj hrani potiskuju hormon koji našem telu gvori da smo siti imozak tada biva stimulisan govoreći:

„Više ovoga, molićuˮ.

Upravo zato nam je teško da prestanemo sa konzumacijom hrane pre nego što ispraznimo činiju.

Stimulativna upotreba u ishrani je veoma problematična i može dovest do raznih bolesti. Osim gojaznosti kao očigledne tu spadaju i visok krvni pritisak, dijabetes i povišen holesterol!

Nadmudriti želju

Ako vaše telo oseća da mu je na primer potrebno masti, da vapi za šećerom ili soli, birajte onu hranu koja nema deklaraciju, već je prirodnog porekla. Nadmudrite želju birajte inteligentno.

Zapamtite, nezdrava hrana ne samo da šteti zdravlju, već vremenom blokira i percepciju ukusa i drži vas zarobljene u mreži veštačkih aroma i aditiva. Zdrava hrana je vrlo ukusna, raznolika i neograničena i sasvim sam sigurna da prija svakome. Zato, ako još niste počnite odmah da je istražujete.

Za početak, napravite pauzu od nezdrave hrane, bar na nekoliko dana i primetite kako vam se senzibilitet za različite ukuse menja.

Irina Brajčić
Edukator zdravlja
irina-brajcic-nutricionista
Blog
Irina Brajčić

Vaša sudbina nije vaš DNK

Jesmo li produkt svoje okoline ili svojih gena? Imate gene sa kojima ste rođeni. Sa druge strane, životni stil, uticaj okoline, telesna i duhovna nega,

Read More »
Blog
Irina Brajčić

Hrana za optimizam

Po definiciji reč OPTIMIZAM znači „ispunjenost nadom i uzdanje u budućnost ili uspešan ishod nečega“ Osećanje optimizma je direktno povezano sa našim mentalnim, emocionalnim i

Read More »
Čestitam ti što biraš da kupiš Zlatnu knjigu, odličan izbor. Ostavi podatke kako bih mogla da te kontaktiram i pošaljem ti instrukcije za plaćanje.